This 2,900 square foot residence is an addition and renovation project designed to fit the vernacular of an established neighborhood called “Old Hill”. It was also designed to be Energy Star Qualified and was performance tested by a third-party HERS rater. The design took a “less is more” approach for several reasons: It was more economical to renovate and build, it was better able to achieve the highest energy efficiencies possible, and the simplicity of shape and form recalls a New England Farmhouse aesthetic that fit the neighborhood. The original 1950′sCape was sturdily built but small and inefficient for a growing family. The existing footprint was maximized to gain every inch of usable space. The only footprint addition was a much needed front entry vestibule which is masked by a spacious front porch, now heavily used by dogs and kids. The first floor was modified by flipping the dining and kitchen areas to increase the multi- functional aspects of a combined family room and kitchen. A garage bay was converted to a multi-use powder room/laundry alcove/mud room entrance, with direct access to the kitchen. Additionally, the roof was raised to provide larger bedrooms and bathrooms. Most bedrooms and the main living areas are situated to take full advantage of a broad southern exposure. Extensive natural daylight strategies reduce the need for artificial lighting, accentuate the warm natural interior materials and help focus your attention toward the landscape beyond. And, based on the final Home Energy Rating System (HERS) score of 72, the project achieved a 45% energy performance improvement over what existed prior to the renovation.